Brezplačni Antivirusni programi

Brezplačni Antivirusni programi

S stalnim dostopom do interneta in popolno globalno povezanostjo so nevarnosti v obliki virusov in drugih zlonamernih kod na vsakem koraku. Virusi so daleč od nedolžnih, kraja osebnih podatkov pa je postal nacionalni šport. Danes smo prisiljeni k uporabi učinkovitega programa za zaščito pred virusi, vohunjenjem in krajo identitete.

Plačljivi programi so glede na vse raziskave pri tem najbolj učinkoviti, kljub temu pa najdemo kar nekaj brezplačnih programov, ki so primerljivi plačljivim.

Glede na nekaj različnih virov (PcAdvisor, PcMag, TrustedReviews, Techradar, TomsGuide) in testov AV-Test.org in AV-Comparatives.org smo izbrali pet najboljših brezplačnih programov.

 

1. Avira Free Antivirus 2017

Avira Free Antivirus 2017 ima uporabniški vmesnik precej preprost, vsakdanji, lahko bi rekli že nekoliko zastarel. Na srečo so ves trud in čas vložili v bistveno pomembnejši segment antivirusnega programa, rezultat pa je ena najboljših aplikacij za zaščito računalnika.

Avira Free Antivirus 2017 blesti na vseh testih, saj na praktično vseh področjih dosega izjemno visoke rezultate.

Če imate radi antivirusne programe, ki bodo popolnoma samostojno, brez nepotrebnih posegov skrbeli za varnost vašega računalnika, lahko Aviro brez najmanjšega dvoma pustite, da sama, popolnoma avtomatizirano opravi svoje delo. Napredni uporabniki pa bodo deležni kopice naprednih nastavitev. Opcije segajo od zaščite “Hosts” datoteke, blokiranje samozagona programov, skeniranje arhivov, nadziranje mrežnih diskov, nastavitve vrst datotek, ki jih želimo pregledovati, z geslom lahko celo zaščitimo namestitev Avire, da se nepooblaščeni uporabniki ne bodo igrali z našimi nastavitvami.

Na AV-Test’s Protection testih se je odrezala z odličnim rezultatom, z 100% zanesljivostjo odkrivanja virosov, skupno pa je dosegla skoraj vse možne točke, kar jo uvršča na sam vrh najboljših antivirusnih programov.

 

2. Panda Free Antivirus 2017

Panda Free Antivirus 2017 je všečen, moderen in vključuje veliko uporabnih podatkov. Kot je za antivirusnik pričakovati lahko tudi Pando prepustimo “avtomatskemu pilotu” in po namestitvi nanjo pozabimo. Kot prednost pred konkurenco gre omeniti URL filtracijo ter blokiranje strani s sumljivo kodo. Tudi zaščita prek USB vmesnika je na izjemno visokem nivoju.

Zaznavanje in odstranjevanje škodoželjnjih kod je na najvišjem možnem nivoju, glede na teste zaščite Panda zaseda prva mesta, v njen prid pa žal ne govori hitrost, saj je v tem segmentu med počasnejšimi. A zanesljivost pač ima svojo ceno. V primerjavo s konkurenco ji manjka kakšna naprednejša nastavitev, kar bodo pogrešali naprednejši uporabniki, za povprečnega uporabnika pa ponuja več kot dovolj.

Glede na ničen strošek programa in izjemno stopnjo zaščite si Panda Free Antivirus zasluži vašo pozornost, saj je med najboljšiimi brezplačinimi antivirusniki ta hip. Pri namestitvi programa je dobro biti nekoliko previden, če ne želimo ponastavitve domače strani in iskalnika našega brskalnika na Yahoo, tukaj pa se slabe novice tudi končajo.

 

3. AVG Antivirus Free

AVG se lahko pohvali z enim boljših rezultatov na AV-Testu. AVG je pred leti prvi predstavil brezplačno verzijo antivirusnega programa, ob močni konkurenci za nekaj časa zaspal, danes pa se, kot rečeno, vrača med najboljše brezplačne antivirusnike tega trenutka.

AVG Antivirus je na testu AV-Tests dosegel maksimalno število točk za zaščito.

Program je izjemno prilagodljiv za upravljanje, s kopico nastavljivih funkcij. Natančno lahko določimo kakšne vrste skeniranj bomo opravljali, lahko jih tudi vnaprej programiramo, nastavimo katera obvestila želimo videti in katera ne, se odločimo kako bodo potekale nadgradnje itd.

Slaba točka programa so “Priority real-time updates”, ki so sicer del plačljive antivirusne rešitve in nas tako pustijo nekoliko bolj izpostavljene najnovejšim grožnjam interneta.

 

4. Avast Free Antivirus

Najbolj razširjen (preko 200 miljonov uporabnikov) in najbolj prepoznaven brezplačni antivirusnik Avast tudi v letu 2016 ponuja uravnotežen, brezplačen paket za zaščito računalnika.

Kot pri Pandi, bodimo previdni tudi pri namestivti Avasta in odznačimo namestitev Google Toolbar orodja, sicer pa namestitev poteka hitro in učinkovito.

Avast je z zadnjo verzijo brezplačnega antivirusnega programa nekoliko popustil pri stopnji zaščite, rezultati namreč niso povsem na nivoju najboljših, a gledano “overall” Avast še vedno ponuja boljši paket zaščite kot konkurenca.

Najmočnejši adut Avasta v primerjavi s konkurenti je precej dolg seznam uporabnih funkcij za zaščito računalnika. Program nas lahko v nekaj sekundah posvari pred ranljivostjo našega omrežja, opozori na (iz stališča varnosti) pomembne nadgranje nameščenih programov, izpostavi slaba oz. podvojena gesla v našem brskalniku in še mnogo več …

 

5. BitDefender Antivirus Free

Brezplačni program za zaščito računalnika Bitdefender Free se od konkurence loči predvsem po unikatnem, bistveno skromnejšem uporabniškem vmesniku (ki povsem samostojno deluje v ozadju) v primerjavi z Bitdefender Internet Security, medtem ko so konkurenčni brezplačni programi v osnovi “oskubljene” verzije svojih plačljivih bratov.

Bitdefender Antivirus Free je namenjen nezahtevnim uporabnikom, saj je upravljanje naprednejših nastavitev precej omejeno. Najbolje se obnese kot “namesti in pozabi” tip virusnika, ki teče v ozadju in samodejno skrbi za zdravje našega računalnika.

Kljub svojim omejitvam pa gre povdariti, da se je na neodvisnih testih odrezal izjemno dobro, saj je pri testih zaščite računalnika v samem vrhu, kar pa je dejansko pri tovrstni programski opremi najpomembneje. Omeniti gre tudi izjemno majhno obremenitev na delovanje računalnika.

 

 

Vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ime*

Email

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.