Facebook predstavil filtre za izločanje lažnivih novic

Facebook predstavil filtre za izločanje lažnivih novic

Lažnive novice in objave so danes velika težava na spletu predvsem na Facebooku. Avtorji natančno vedo kako določeno skupino manj informiranih posameznikov mobilizirati in s tem med drugim tudi vplivati na pomembne družbene pojave kot so volitve. Tega si v Nemčiji, pred volitvami letos, ne želijo zato so pri Facebooku pripravili način kako se bodo lažnive novice našle, ustrezno označile in tudi odstranile iz družbenega omrežja.

Pri Facebooku bodo nemškim uporabnikom družbenega omrežja omogočili, da posamezno novico označijo kot lažnivo. Potem se bo omenjena novica posredovala neprofitni organizaciji Correctiv, ki bo preverila ali so izjave zapisane v novici resnične ali ne. V primeru, da so lažnive se bo novica na Facebooku ustrezno označila in hkrati posredovala informacija v katerem pogledu je novica lažniva in kako je v resnici. S tem se želi preprečiti, da bi določeni politični interesi vplivali na izzid volitev. Avtorji lažnivih novic namreč pri tem veliko zaslužijo in jim sploh ne gre za širjenje lastnih pogledov. Objavljajo tiste vsebine za katere vedo, da se bo mobiliiral določen del neinformirane javnosti.

Pri Facebooku so ob tem izjavili, da se trenutno osredotočajo na nemškem ozemlju vendar pa bodo omenjene ukrepe uvedli tudi v drugih državah. Pri Facebooku tako reagirajo na grožnjo Nemške vlade, da bo družbeno omrežje kaznovala za sleherno objavljeno lažnivo novico. To bi za podjetje pomenilo potencialno velike denarne kazni zaradi katerih se je bolje bilo splačati, da se poišče rešitev, ki bo preprečila deljenje lažnivih informacij. Upamo lahko samo, da bodo tudi pri nas uvedli takšne spremembe, saj je na Facebooku ogromno novic in objav lažnih.

 

Vir

Vaš komentar

Vaš e-naslov ne bo objavljen. * označuje zahtevana polja

Ime*

Email

 

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.